Social Icons

sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Uskomatonta Unkarista


2 viikkoa vierähtänyt jo siitä kun tänne saavuin ja ihmettelemistä on. Välillä tuntuu että ei saakeli, miten nää hommat voi täällä mennäkkin välillä nii oudosti ja se on kaikille ihan okei. :D

Tämä kirjoitus käsittelee Unkarin Uskomattomuuksia sekä tätä mun toista viikkoa täällä Budapestissä.

Uskomatonta Unkarista


Ovet:

Ei oo abloyn lukkoja vaan tämmösiä vähän mielenkiintosempia ratkaisuja.. ja aika epäkäytännöllisiä myös. Jos positiivareita ollaan niin sentään on lukot. :D


Lukko pitää avata siis ensin avaimella sisäpuolelta että pääsee ulos, jos haluaa että ovi ei jää auki niin avaimella myös kiinni.

Vessat:

Eli joku viisas Unkarilainen suunnittelija keksi että laitetaampa vessat erilliseen huoneeseen, käytävään, tuhannen lukon taakse. Täällä ei passaa tulla äkillinen pissahätä, tulee muuten kiire kaivella avaimia että pääsee eka tästä huoneesta pois, juoksee käytävälle, kaivaa vessaan oikean avaimen, menee sisään, lukitsee avaimella oven, avaa toisen oven ja there you go.

Ja kuulin vielä että tämä ilmiö ei ole siis vain tässä mun asunnossa, vaan myös meidän koulun kahdella opiskelijalla on HOTELLISSA sama tilanne? Oikeasti. :D

Vessa, käytävässä. (ja suihku myös)

Hengarit:

Hengareita tää huone täynnää, hyllyjen päällä on niitä vinopino ja kaapissa oli vielä tommosia halpahengareita lisää, mutta ei paikkoja mihin ripustaa niitä??
Muutenki ois iha kiva jos täällä ois naulakko tai jotain :D


Siivooja:

 Tähän mun kompleksiin kuuluu siivooja (ilmeisesti) joka maanantai. Ihan jännittää kun alkaa oleen jo aika likaset lattiat täällä, kaikkee vaatepölyä ja nukkaa lattialla, kiviä, hiekkaa. Viimeksi kun se kävi niin se oli vaihtanu roskapussin. gg. Odotin että nuo lakanat ois vaihdettu mutta ei, roskapussi. No positiivista että edes on siivooja! :D

Pesula:

Unkari kyllä yllättää. Löysin pesulan toiselta puolelta kaupunkia ja kävin siellä pesemässä pyykit, pesu maksoi noin 3€ ja kuivaus vajaa 3€. Ja tuli kyllä puhdasta, kuivaa ja tuoksuvaa. Aikaa meni noin 1-2 tuntia kun piti hieman odotella että sai koneen. Mutta tämä oli kyllä uskomaton yllätys, oli vielä englanninkieliset käyttö- ja toiminta-ohjeetkin..

Paikan nimi siis Bubbles niinkuin kuvassa näkyy ja sijaitsee 9:llä alueella. Pestin puolella. (alue on aika kuumottavaa syrjäseutua, joten elä ota mitään arvotavaraa mukaan, JUST IN CASE)


Erikoisliikkeet:

Unkarilaiset on yrittäjäkansaa, kaikilla on joku oma pieni puoti tai joku myymälä tai myyvät vapaa-ajallaan vessapaperia tai jotain ihme settiä.
Jokaiselle tuotteelle on myös omat liikkeet täällä. Supermarketit myös poikkeavat normaalista:
Etsin ihan perus ihonpuhdistustuotteita supermarketista ja myös hajuvettä, mutta eipä löytynyt. Itseasiassa, semmoisessa Cittarin kokoisessa INTERSPARISSA, kyllä, Sparissa, oli tasan yksi pieni hylly jossa oli niitä kosmettiikka tuotteita.(samaisessa paikassa on tasan kaksi mikroruokaa)
Kyselin sitten työkavereilta että mikäs homma se tämmönen, niin sanoivat että DM on semmoinen kauppa missä niitä kosmetiikkatuotteita myydään.
 
Tobacco Shop

DM, kuin suomessa luontaistuotekauppa, mutta myös kosmetiikkaa ja parfyymejä..
Tobacco Shop(kuvassa), ainut paikka mistä saa tupakkaa Unkarissa. Semmoisia R-kioskimaisia liikkeitä joissa myydään suurimmaksi osaksi tupakkaa, kahvia, teetä, kaljaa ja jotain pientä snäkkiä.
SPAR, TESCO, CBA & ALDI, Unkarin ruokakaupat.. Spar on näistä mulle ainakin ollut paras(Interspar Alleen kauppakeskuksessa), Tescoissa en oo kyllä juuri käynyt. Corvinin ostoskeskuksessa on myös iso CBA Supermarketti.
ALKOA ei ole tai vastaavaa. Ihan rehellistä Viinaakin saa kaupasta. :D

Täällä jumalanselän takana missä mää asun, on myös hirveästi jotain 2mx2m kokosia liikkeitä, on kioskia, avainkauppaa, lukkoseppää, polkupyörä korjaajaa, ihan mitä vaan. Pomo sanoikin että monet Unkarilaisista luulee että perustamalla yrityksen, sinne tulee asiakkaita ilman markkinointia ja kun näin ei käy, menee moni yritys konkurssiin.

Mikroruuat: 
Mullakun on täällä vaan jääkaappi ja mikro niin ateriat on välillä aika kämösiä. Unkarissa kun ei oikeastaan vielä tiedetä mikroruokia tai valmisruoka-kulttuuria. Olen onnistunut löytämään Intersparista 2 erinlaista valmisruokaa (hodaria ja hampparia) ja CBAn Supermarketista löysin tuommoisen Foodboxin jossa on eri ruokia sisällä :O Mutta silti verrattuna Suomeen, on valikoima tosi vähäistä ja hinnat aika kovia keskitasoon nähden.

Leipomoista voisi myös kirjoittaa oman osionsa, mutta en jaksa.
Täällä on hirveästi siis leipomoita ja ihmiset käyvät niistä hakemassa aina jotain purtavaa matkalla kotiin, niitä on kyllä melkein jokaisessa kadunkulmassa..

Pikaruokalat:

Pikaruokakulttuuri on hyvin erinlainen kuin Suomessa. Itse olen käynyt täällä olon aikana jo KFC:ssä, McDonaldsissa, BurgerKingissä ja Pizza Istanbulissa(myös Subway ja Pizza King täällä on mutta niissä en ole vielä käynyt). Perinneruokia on tullut siis syötyä!! :D

Olen kyllä käynyt Unkarilaisiakin ruokia syömässä, mutta syön niitä yleensä lounaaksi. :)

Second Hand:

On rantautunut Unkariin ja Budapestiin kuulemma vasta pari vuotta sitten, itse kävin paikallisessa Hadassa jo katsomassa tarjontaa ja hulina oli kyllä kova. Tämä Second Hand store myy lähes uudenveroisia vaatteita, kenkiä, laukkuja ja koruja lähes pilkkahintaan ja joissain on vielä alkuperäiset hintalaputkin paikallaan!
Työpaita ja kaksi t-paitaa yhteensä 9€

Unkarilaiset ihmisinä:

Tietyllä tavalla meissä on paljon samaa unkarilaisten kanssa ja minua onkin täällä useasti luultu paikalliseksi. Unkarilaiset näyttävät hyvinkin paljon suomalaisilta ja välillä tuntuu uskomattomalta miten joku voikin näyttää niin suomalaiselta mutta puhuu unkaria.

Unkarilaiset on julkisissa tilanteissa paljon avoimempia kuin suomalaiset, joku saattaa kassajonossa alkaa lörpöttelemään sulle niitä näitä tai bussissa kyselemään mihin oot menossa tai ratikassa että mitä sitä tänään tapahtuu, se on täällä normaalimpaa kuin Suomessa, koto-Suomessa luulisin varmaan että kyseinen henkilö on hullu :D

Ihmiset on pohjimmiltaan hyvin ystävällisiä ja vieraanvaraisia, ainoastaan hymyä on hankala saada Unkarissa kenenkään kasvoilta ja se on välillä ärsyttävää. Kaupankassalla työskentelee ihminen naamanorsunvitulla ja huokailee kuin viimeistä päivää, niin kuin mun ostokset ois jotenkin se maailman paskin asia sen elämässä :D

Kättely ja poskisuudelmat on aika vahvassa sosiaalisessa asemassa täällä, varsinkin kättely. Kaikki työkaverit kätellään kun tullaan töihin ja sama kun lähdetään. Kun nähdään kaveri kaupungilla niin kätellään ja vaihdetaan muutamat sanaset. Joskus jotkin naiset tykkäävät poskisuudelmasta ennemmin kuin kättelemisestä, mutta se riippuu ihan kyseisestä henkilöstä ja siitä, tekeekö hän aloitteen, kättely on kuitenkin aina täällä se ensisijainen.

Tulipa paljon kirjoiteltua Uskomattomasta Unkarista, vielä kuitenkin on uskomattomia juttuja ja juttuja jotka on minut yllättänyt, mutta ne jätetään toiseen kertaan. :D

VIIKKO 2

Viikko alkoi sillä että lähdin käymään Gellértin kylpylässä tutustumassa meidän yrityksen asiakaspalvelupisteeseen, oli aika hiljainen päivä joten hirveästi siinä ei mitään tapahtunut, joten aika meni oikeastaan jutellessa pisteen työntekijän kanssa.

Muutenkin viikko oli todella hiljainen töissä, istuin yleensä vain toimistolla ja kääntelin sivuja suomeksi, välillä kävin jalottelemassa ja porisemassa työkavereiden kanssa.


Työasu :D


Osallistuin markkinoinnin kehittämiseen yrityksessä ja se oli todella mielenkiintoista ja olin kyllä tyytyväinen että minunkin mielipiteeni haluttiin kuulla. Välillä aina työkaverit tuovat erilaisia esitteitä ja markkinointiflyereita minulle luettavaksi ja kysyvät niistä palautetta, se on myös ihan mukavaa vaihtelua :)

Torstaina, Aaron kysyi että haluaisinko lähteä katsomaan miten he järjestävät Dinner & Cruise -risteilyn, saisin samalla syödä itsekin siinä päivällisen ja tehdä töitä eikä tarvitsisi toimistolla istua koko päivää. Joten totta kai lähdin!

Näkymät oli hieman toimistoa paremmat, työintoakin oli enemmän :)

Ilma ei kovin päivällisristeilijöitä suosinut, mutta eihän se sade laivan sisälle pääse! :)


Torstaina ilma oli todella viileä myös illalla, joten päätin lähteä Budan linnoitukselle ja Kalastajanlinnakkeelle ottamaan kuvia öisestä Budapestistä, alla siis kuvia sieltä. :)

Huom. kuvat suoraan kamerasta kun tällä koneella ei voi kuvia muokata..


Ketjusilta ja taustalla St. Stephenin Basilika
 
Matiaksenkirkko

Kalastajanlinnake

Parlamenttitalo(ja kirkontorni sen edessä...)

Eilen lauantaina oli myös ylimääräistä aikaa, eli kuvauspäivä, päätin lähteä ratikalla Gellértin juurelle ja kiivetä ylös asti katsomaan auringonlaskua ja Budapestin valojen syttymistä. Kävin ostamassa pienen pussin kompiaisia ja menin tiirailemaan maailmaa, oli kyllä mahtavaa. Kuvat alla, suoraan kamerasta.


Lepponen kesäTonava taustalla ja Armania päällä

 Melkee yhtä komia ku Tuiran sillat

Budan linna

 Havainnollistamiskuva Budasta

Ja sama Pestistä

Vähän jäissä, pienissä häissä


Gellértin vapaudenpatsas

Elisabeth Bridge

Siinäpäs kaikki tälle viikkoa, arska näkyy paistavan joten on aika lähteä ulos hengaileen ja syömään! :)

Pistäkeehän kommenttia jos jokin asia askarruttaa tms. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti